Här följer en guide till 5 viktiga grundpelare i det vi valt att kalla för kommersiella Stockholm. (Mao: den kommers som så att säga går utöver att strosa runt i Gamla stan.)

1. Nordiska kompaniet
Kallas i folkmun för NK och det är ingen tillfällighet att detta klassiska shoppingmekka får plats nr 1 på vår lista. Stil, klass och dyrt som fan. Men alltid en upplevelse. Insidans katedralliknande atrium är mycket imponerande, men inte särskilt svenskt. Du kan lätt få för dig att du befinner dig i ett varuhus i någon av Europas större huvudstäder (Harrods i London eller Galleries Lafayette i Paris, till exempel). På nedre våningen har ett utmärkt urval av svenska och internationella produkter och tjänster, och är du mest ute efter välkända varumärken, så är det här du ska leta. Här finns även gott om fina restauranger och utmärkta caféer.

nk

2. Götgatan
För dig som vill komma ifrån centrumhetsen och hitta shopping utanför stadskärnan är Götgatan inte bara en fin gata att gå på – här finns också väldigt många sköna, små second hand-butiker och bra caféer. Upplagt för fynd och shopping där du kommer hem med det oväntade.

gotgatan

3. Kista Galleria
För att besöka Kista Galleri får du röra dig en bit utanför Stockholm, närmare bestämt till Kista, en förort i Västerort, sannolikt mest känt som ett centrum för ”IT-Sverige”, med huvudkontor för bland annat Ericsson. Hursomhelst, i Kista Galleri. Förutom sådär 185 olika butiker, finns här även gott om bra restauranger och vattenhål.

4. Beyond Retro
Dags att bli lite specifika. Och även om vi är smått allergiska mot hela second-hand-vurmen, och mer än en gång har svurit över att dessa plagg numera är minst lika dyra som nya plagg, så MÅSTE vi rekommendera att du tar en titt på Beyond Retro på Drottninggatan (eller SOFO). Second hand för stilmedvetna, men inte bara hipsters; här kan både turisten, marknadsekonomen och caféposören hitta nya tillskott till garderoben.

5. Gallerian, Hamngatan
Stockholm stads första galleria. Enligt vår mening även den bästa.

gallerian