Stockholm är inte bara en stad för boende, nöje, kommers och jobb. Det är en stad för bilar också. Många bilar.

bilkoer_takorkortAtt sitta i bilkö på väg till eller från jobbet, dagis och skola, är vardag för huvudstadens invånare. Det är ingen mening att stressa. Tvärtom är det bättre att räkna med långa bilköer, och försöka göra något av vänttiden. Som att lyssna på en bra ljudbok eller liknande.

Men nu ska det inte handla om det. Det ska förvisso handla om bilar. Eller mer specifikt om att ta körkort. Och för att ta körkort så måste du övningsköra.

Lite om här med privat övningskörning

Vill du övningsköra privat behöver du som ska ta körkortet och den person som ska handleda dig (alltså sitta bredvid dig i bilen när ni övningskör) gå en handledarutbildning. Denna utbildning tar vanligen någonstans mellan 3 till 4 timmar att genomföra och syftar till att förbereda er båda för en säker och givande övningskörning. Det är med andra ord en slags introduktionsutbildning till konsten att övningsköra.

Vill du läsa mer om regler och villkor för själva utbildningen finns det bra info här på körkortsportalens hemsida

Här följer i övrigt ett par tips för dig som just nu vill boka handledarutbildning.

1. Jämför inte bara priset

Handledarutbildningen kostar någonstans mellan 300-600 kr per person. Det är alltså inga stora summor pengar vi talar om. Speciellt inte om man tänker på att det är en kurs som vara runt 3-4 timmar. Mitt råd är därför att inte bara kolla på priset när du jämför olika utbildningsalternativ. Titta också på vad utbildaren har för ”CV”. Jag tänker då fram för allt på om utbildaren har lång erfarenhet av att hålla i detta slags körkortskurser och om det finns sociala bevis på nöjda kunder – exempelvis på Facebook eller liknande. En utbildare som har lång erfarenhet av att hålla handledarutbildning i Stockholm kan du läsa mer om här på riskettan-handledarkurs.se.

utbildare_introduktionsutbildning

2. Chans att fräscha upp kunskap – ta vara på den

Ett annat tips är att verkligen ta vara på chansen du får som handledare att fräscha upp dina kunskaper om regler och rön bakom ratten. Introduktionsutbildningen handlar faktiskt inte bara om att förbereda eleven för att övningsköra; det är lika mycket en kurs för handledaren. För många var det länge sedan man tog körkort och under årens gång har trafikregler och kunskapen om bilkörning hunnit uppdateras och ändras många gånger om. Se därför inte bara introduktionsutbildningen för körkort som en kurs man måste ”ha gjort”, utan också som ett ypperligt tillfälle att ställa frågor och verkligen förbereda sig på bästa sätt för övningskörningen.

3. Känn dig själv – var öppen med dina brister

Det här med att köra bil är för många människor ett känsligt ämne. Inte sällan är vi dåliga på att erkänna var någonstans vi brister i vår kunskap. Men för att få ut som mycket som möjligt av handledarutbildningen måste du våga ställa frågor om sånt du känner dig osäker på – och liksom ha förmågan att lyfte upp tveksamheter till ytan. Det är ju bättre att göra det under kurstillfället, än att vänta med det, och kanske göra ett ödesdigert misstag i trafiken.