I det här inlägget ska vi titta lite närmare på en tjänstsektor i Stockholm som vänder sig till personer med funktionsnedsättning.

Jag tillhör själv denna ”kategori”, och tänkte jag skulle bidra med lite tips och idéer till dig som letar efter en assistansanordnare eller hjälp med personlig assistans i Stockholm.

Dels vänder jag mig till dig som redan har en assistansanordnare som du inte är nöjd med och därför vill leta efter alternativ. Men också till dig som vill ansöka om personlig assistans, vare sig du är brukare eller anhörig/närstående till någon som behöver hjälpen.

Många alternativ är inte alltid positivt

Det ska först och främst sägas att det finns massor av alternativ i Stockholm. Du kan exempelvis välja mellan en kommunal lösning, så kallade brukarkooperativ eller ett privat assistansbolag.

Samtidigt tycker jag är just det stora utbudet – och alla valmöjligheter – gör det väldigt svårt att veta i vilken ände man ska börja. Mitt råd är därför att alltid börja med dina egna behov, och sedan leta efter den lösning som bäst kan uppfylla dessa behov.

Ungefär i den här ordningen:

1. Skriv ner vad som är krav och vad som är önskningar
Allt börjar med vad DU vill. I Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, görs klart att hela meningen med personlig assistans är att den ska vara individuellt utformad. Det är med andra ord den som ”beställer” tjänsten som också ska bestämma hur den ska vara utformad.

Och just därför är det en god idé att börja i denna ände.

Skriv ner vad du vill. Konkretisera vad som är dina krav och förväntningar på en bra personlig assistans. Och vad som är ”nice to have”. På så vis får du en klar bild av din målsättning innan du letar efter assistansanordnare.

2. Leta efter ett företag eller annan anordnare som erbjuder personlig assistans
Det här är givetvis den komplicerade punkten. För hur letar man? Googla? Kolla på Eniro? Visst, det är väl möjliga alternativ. Problemet är bara att ett sådant förfarande kan bli överväldigande. Det finns så många alternativ att surfa runt bland – och alla låter till en början vettiga (åtminstone om man läser på deras hemsidor).

Mitt tips är därför att du vänder dig till en så kallad assistansförmedlingstjänst. Denna tjänst kostar inget (åtminstone om man vänder sig till en seriös förmedling)

Letar du efter företag som erbjuder personlig assistans i Stockholm, så kan du börja med att kolla in den här sidan. Här finns dels många förslag på assistansanordnare som du kan kontakta själv, men du kan även få hjälp via deras förmedlingstjänst.

hass-sthlm

3. Boka möten
Ja, denna punkt förklarar väl sig själv. När du hittat ett alternativ som du tycker verkar intressant, så är nästa steg att boka ett möte med assistansanordnaren ifråga. Under detta möte ska du givetvis ställa de frågor som är viktiga för dig. Var inte rädd för att lägga fram dina åsikter, och berätta hur du vill att din assistans ska fungera. En annan sak som är viktig under mötet är att lyssna på vad magkänslan säger. Kom också ihåg att ett möte bara är ett möte, och du är aldrig bunden till något; känns det inte bra ska du givetvis tacka nej, och leta vidare.